maanantai 21. lokakuuta 2013

OPINPOLKU 3


 Malmikiven murskaus, seulonta ja jauhatus ja malmin rautapitoisuuden määritys.


Murskaaminen tarkoittaa karkean louhitun malmin tai muun karkean aineksen hienonnusta yhdessä tai usemammas peräkkäisessä käsittelyvaihesssa puristusta tai iskua käyttäen tuotteeksi, joka sopii raekooltaan tavanomaisiin jauhatuslaitteiseen syötettäväksi. Murskaimia ovat esim. leukamurskain, kartiomurskain, valssimurskain ja iskumurskain

Jauhatus on murskatun tuotteen jauhamista hienompaan raekokoon. Jauhatuslaitteita ovat esim. kuulamylly,tankomylly ja ylitemylly .

Seulonnan tehtävä on säännöstellä murskattavan tai murskatun tuotteen karkeutta. Seulonnalla voidaan erotella karkeusasteeltaan erilaisia tuotteita toisistaan. Seulontalaitteita ovat esim. tärysäleikkö ja erilaiset täryseulat.

Liuotus tarkoittaa liuotettavan aineen jakautumista tasaisesti liuokseen.
Esim. Kuumaan veteen lisätään suolaa josta syntyy tasalaatuinen seos.

Saostuminen tapahtuu kun kylläisen liuoksen liuottimen liuotin annetaan haihtua pois, liuennutta ainetta alkaa erottua liuostilasta ja liuos alkaa samentua. Tällöin liuennut aine saostuu.

Suodatusta käytetään kemiassa erottamaan liuoksesta epäpuhtauksia tai erottamaan aineet toisistaan.
Suodatus voidaan suorittaa käyttämällä Büchnersuppiloa. Büchner-suppiloon laitetaan sopiva suodatinpaperi, liuos suodatetaan sen läpi imussa.



Tässä opinpolussa harjoitellaan ykskköprosesseja murskaus, jauhatus, seulonta sekä liuotus, saostus ja suodatus.


Työraportti TÄSSÄ 

Kuvia työn vaiheista:


Malmikivi kokonaisena ennen työn aloitusta. 

Malmikivi pilkottiin pienempiin osiin lekalla. Suuriman kappaleen halkaisija pilkkomisen jälkeen oli 37,0mm.

Pilkottu malmikivi murskattiin leukamurskaimella hienommaksi.Murskauksen jälkeen suurimman kappaleen halkaisija oli 11,1mm

Murskasimme malmikiven käyttäen kaikkia asetusarvoja (5---->1)

Malmikivi näytti murkauksen jälkeen tältä.

Murskattu malmikivi laitettiin täryseulaan ja teimme seula-analyysin.

Jauhoimme murskattua malmikiveä kaksi 110g erää. Toista erää jauhoimme 90 minuuttia ja toista 60 minuuttia.

Seuloimme neljällä seulalla molemmat jauhetut malmikivierät ja teimme seula-analyysit.

Upokkaat 800 asteisessa uunissa upokkaiden taarausta varten.

Upokkaat laitettiin eksikaattoriin jotta ne eivät kerää kosteutta.

Upokkaan punnitseminen analyysivaa'alla jotta saimme määritettyä vakiopainon.

Valmistimme kuningasvettä näytteen liuottamista varten

Kiehutimme punnitsemaamme malminäytettä kuningasvedessä hiekkahauteella 30 minuuttia. Lisäsimme ionivaihdettuavettä kiehutuksen aikana, jotta liuos ei päässyt kuivumaan. Tämän jälkeen liuos laimennettin ionivaihdetulla vedellä

Laimennetu liuos suodatettiin mittapulloon, johon lisäsimme 1ml väkevää rikkihappoa.

Näytteiden kiehutus kellonlasilla peitettynä.

Näytteisiin lisättiin väkevää ammoniakkia kunnes saostumaa ei enää muodostunut. Sen jälkeen näyte suodatettiin ashless-suodainpaperia käyttäen.

Ashless-suodatinpaperi taiteltiin nyytiksi ja laitettiin taaraamaamme upokkaaseen. Upokkaaseen laitettiin foliosta kansi. Ashless-suodatinpaperi poltettiin hiiltämällä käyttäen bunsen-poltinta ja kolmijalkaa.
Tämän jälkeen upokkaita hehkutettiin uunissa, jotta saimme ne vakiopainoon ja pystyimme määrittämään rautapitoisuuden.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti