torstai 16. tammikuuta 2014

Perunan tärkkelyspitoisuuden määrittäminen

Työn tarkoituksena oli määrittää perunan tärkkelyspitoisuus.

Aloitin työn pesemällä ja punnitsemalla perunoita 577,7g.
Tämän jälkeen raastin perunat ämpäriin hienoksi massaksi.

Lisäsin perunamassan sekaan 2 litraa vettä ja sekoitin kunnes seos oli tasainen.

Sekoituksen jälkeen suodatin raasteen siivilän ja harsokankaan avulla.
Huuhtelin massaa vielä runsaalla vedellä ja jätin suodosveden laskeutumaan tunniksi.
Kun tärkkelys oli laskeutunut ämpärin pohjalle, poistin veden imuletkulla.

Siirsin tärkkelyksen dekantteriin, jonka olin punninnut tyhjänä. 
Laitoin dekantterin uuniin jotta tärkkelys kuivuisi täysin.
Tämän jälkeen punnitsin dekantterin ja tärkkelyksen.
Tyhjän dekantterin paino: 130,126g
Dekantterin ja tärkkelyksen paino: 208,974g

Tässä perunan eri pitoisuudet 

Valmistaja selviää tästä

Laskin tärkkelyspitoisuuden perunalle:

Tärkkelyksen määrä = dekantteri ja tärkkelys - tyhjä dekantteri
208,974g - 130,136g = 78,848g

Tärkkelyspitoisuus = tärkkelys : perunoiden paino *100%
78,848g : 577,7g * 100% = 13,648%

Valmistajan tiedoista saatu tärkkelyspitoisuus: 13,7%



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti